Przewodnik po najpiękniejszych miejscach na Świecie
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Winnica w Tarija w Boliwii, centrum przemysłu winiarskiego kraju. Rosnąca liczba tutejszych winnic doskonali swoje techniki, zwiększając produkcję i rozpoczynając eksport w miarę wzrostu globalnego zainteresowania nagradzanymi winami z Boliwii.

Branża winiarska Boliwii ma swoją siedzibę w południowym mieście Tarija, niedaleko południowej granicy z Argentyną. Region ten od dawna produkuje niewielkie ilości rzemieślniczego wina, a także destylowanego spirytusu na bazie winogron, znanego jako singani , narodowy napój. Jednak rosnąca liczba tutejszych winnic udoskonala swoje techniki, zwiększając produkcję i rozpoczynając eksport.
Prowadząc pół tuzina miłośników wina przez winiarnię Aranjuez w Tarija, Gerardo Aguirre, kierownik eksportu firmy, mówi: „Chcą wina boliwijskiego w Chile! Boliwijskie wino jest egzotyczne. Jesteśmy winem z dużych wysokości. Tutaj w Aranjuez , zdobywamy dużo medali w naprawdę poważnych konkursach. "
Hiszpańscy osadnicy wprowadzili produkcję wina do Ameryki Południowej w XVII wieku. Przemysł utrzymał się w Argentynie i Chile, które są domem dla klimatu umiarkowanego i równin dobrze przystosowanych dla winnic. Te dwa narody należą obecnie do dziesięciu krajów o największej produkcji wina na świecie ; Boliwia nie zbliża się nawet do tego, by znaleźć się na liście.
Po części powód ma związek z geografią. Boliwia znajduje się bliżej równika i jest zdominowana przez dżunglę amazońską i Andy. To pozostawia stosunkowo mało miejsca do uprawy winogron, a wiele winnic w kraju znajduje się w górskich dolinach i na pogórzu na wysokości ponad mili.
Aby skorzystać z tej wysokości, Aranjuez i inne winnice zaczęły sadzić czerwone wino o nazwie tannat . Ta odmiana, która pochodzi z Francji i jest obecnie uprawiana w wielu regionach winiarskich na całym świecie, ma grubszą skórkę, która jest odporna na intensywne światło słoneczne na dużych wysokościach. Winogrona produkują odważne i intensywne wina, które często robią wrażenie na sommelierach.
„Nasze wina mają więcej garbników i przeciwutleniaczy, mocniejsze aromaty i ciemniejszy kolor” - mówi Ricardo Ortuño, prezes krajowego stowarzyszenia producentów wina w Boliwii. „W ten sposób się wyróżniamy”.
Przełom nastąpił podczas konkursu win tanatowych, który odbył się w Urugwaju w 2013 roku. Wtedy to Aranjuez pokonał wina z innych krajów Ameryki Południowej, zdobywając pierwszy w historii wielki złoty medal Boliwii, najwyższe wyróżnienie przyznawane na konkursach przez międzynarodowy przemysł winiarski.
Rosnące znaczenie przemysłu winiarskiego w Boliwii przyciąga co roku tysiące odwiedzających do Tariji. Carla Lema, przewodnik turystyczny w Campos de Solana , kolejnej dużej winnicy w mieście, mówi, że w zeszłym roku firma gościła 12 000 gości.

Ale nadal trudno jest znaleźć wino boliwijskie za granicą i jest dostępne tylko w kilku sklepach w USA. Prawie całe wino jest sprzedawane w Boliwii, gdzie w ciągu ostatniej dekady rozwijała się gospodarka i konsumpcja wina.
Boliwijscy winiarze starają się wytwarzać więcej na eksport, ale ogranicza ich brak odpowiedniej ziemi. Podczas gdy w Chile i Argentynie rośnie razem około 1 miliona akrów winogron, winnice w Boliwii zajmują zaledwie 11 000 akrów. Ponadto ponad połowa zbiorów przeznaczona jest na wino białe, singani i winogrona stołowe. Światowa produkcja wina w 2018 r. Wyniosła 29,3 miliarda litrów , a Boliwia stanowiła zaledwie niewielki ułamek całości: około 15 milionów litrów, według Ortuño.

Nadrzędna kategoria: Ameryka Południowa
in Boliwia